Pages

Peha Amoi Cantik Tapi Peha Melayu…..

Amoi-amoi kat Malaysia ni boleh tahan comey-comey. Kalau korang biasa tengokla, kebanyakan amoi-amoi ni banyak yang pakai seluar pendek walaupun kat Cameron or Genting Highlands. Sebab apa? Aku teringat kat ustad aku time sekolah rendah. Dia tanya soalan ni kat aku dengan member-member aku. Manala tau, time tu aku innocent lagi (sekarang ni pun innocent gak….hehehe) . Ustad aku bagitau, amoi-amoi  ni pakai seluar pendek sebab peha diorang putih, gebu, sebab tu diorang nak tayang. Cuba tengok India dengan Melayu, kalau yang pakai pun jarang sangat. Kalau ada pun, sama ada dah tak ada seluar lain sebab malas basuh ataupun peha diorang diorang memang cantik macam Preity Zinta or Nasha Aziz (ni spesies-spesies terpilih…hahaha).

Tapi sekarang ni, semua dah berubah. Masing-masing nak tayang aset masing-masing. Cuma bezanya, Melayu tak pakai seluar pendek, diorang pakai seluar or baju yang fit. Still tak dedahkan peha, maybe sebab tak nak amek risiko, mane la tau ada parut-parut ataupun kurap-kurap yang tak enak dipandang. Jatoh saham bai. Ada yang pakai tube, t-shirt size baby, legging. Maklumla nak tayang aset. Kalau badan tu montok macam Yvonne Strahovski, tak pe lagi. Ni tak, peha macam balak. Tu belum bab perut lagi. Sebab tu Islam suruh tutup aurat, nak jaga maruah, nak elak malu. Aurat perempuan semua satu badan kecuali muka dan dua tapak tangan. Contoh, pakai legging dengan baju long sleeve dan tudung. Memangla tutup kulit awak tu tapi aset-aset awak tu still nampak lagi. So tu bukan tutup aurat namanya. Alang-alang nak tutup aurat tu biar betul-betul. Dapat jugak pahala. Kalau tak nak, tak yah pakai pape langsung.




 Sekarang ni pun trend sup bunjut atas kepala (sanggul). Aku tak paham apa yang cantik sangat dengan sanggul ni. Ada yang pakai tu, bila naik kereta, tudung siap cecah bumbung kereta. Sampai sekarang aku tak paham apa function benda tu. Maybe sebab nak tunjuk kat orang yang dia ada rambut panjang kot. Panjang sampai cecah bumbung kereta. Tapi padahal FAKE. Pakai sanggul ni HARAM hukumnya. Tak yahla nak bersanggul-sanggul ni, bukan cantik pun. Buang duit, buang PAHALA dan dapat DOSA.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...